Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η Σαρακοστή, η νηστεία, εγώ και η Κυρία Σαρακοστή και όσα αυτή συμβολίζει...

Θα είμαι ειλικρινής. Η πρώτη και η τελευταία φορά που είχα νηστέψει όλη τη Σαρακοστή, ήμουν 22 χρονών. Είχε πεθάνει ο παππούς μου τα Χριστούγεννα, ένας υπέροχα ευφυής άνθρωπος, με απόλυτη αγάπη στο Θεό και τη θρησκεία μας- ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχω ακούσει ψάλτη με την δική του μαγική φωνή- και γνώριζα πολύ καλά πως το είχε καημό να ξεκινήσω και πάλι να εξομολογούμαι, να νηστεύω και κατά συνέπεια να κοινωνώ και τα Άχραντα Μυστήρια. 

Εν όψη λοιπόν εκείνου του πρώτου Πάσχα χωρίς τον παππού, αποφάσισα να του κάνω το χατήρι- σίγουρη ότι με παρακολουθεί από εκεί ψηλά. Και έτσι νήστεψα. Ωστόσο, ο πνευματικός στον οποίο πήγα δεν με ενέπνευσε- όπως και πολλοί μετά από αυτόν- και η δε νηστεία με διέλυσε ρίχνοντας μου φεριτίνη και σίδηρο στα πατώματα. 

Έφταιγα όμως εγώ μιας και ήμουν μικρή και ανεύθυνη και δεν έτρωγα σωστά. Για πολλά χρόνια όμως απέφευγα τη νηστεία για αυτό τον λόγο. Και κάπως έτσι και με ακόμα πολλές δικαιολογίες έφτασα 34 χρονών. Έχω πλέον έναν υπέροχο πνευματικό, έναν σύζυγο που ποτέ δεν μου αρνείται τίποτα και ένα παιδί που τρώει τα πάντα. Οπότε μου τελείωσαν οι δικαιολογίες. Φέτος λοιπόν, αποφασίσαμε να αρχίσουμε να τηρούμε όσο πιο ευλαβικά μπορούμε τις νηστείες  και πολύ χαίρομαι για αυτό! 

Για όλους αυτούς τους λόγους έφτιαξα σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου την Κυρία Σαρακοστή. Πέτυχα την συνταγή της Γεωργίας και τόσο απλά όσο λέει άλλωστε και η ίδια την έκανα!! Και πραγματικά το απόλαυσα! Μόνο που ξεχάστηκα και της έφτιαξα στόμα... Η ζύμη με έφτασε για δυο 'Κυρά Σαρακοστές' ενώ με το ζυμάρι που περίσσεψε έφτιαξα και έναν σταυρό που χάρισα στην μητέρα μου και ένα τριαντάφυλλο που χάρισα στην αδελφή μου μαζί με τη μια Κυρία Σαρακοστή. Το μαιμούδι παρακολούθησε με απόλυτη προσήλωση όλη τη διαδικασία ενώ φυσικά με πολύ δυσκολία τον συγκράτησα από το να την φάει! (θα μας έσπαγαν με την μια και τα 12 δόντια που κάναμε 19 μήνες να βγάλουμε!) Τώρα που την κρέμασα δίπλα στο καντηλάκι, όποτε περνάει και την βλέπει την χαιρετάει!! 










Ανυπομονώ να 'σπάσω' το πρώτο ποδαράκι το Σάββατο που μας έρχεται... 

Για να μάθετε ακόμα περισσότερα για αυτό το υπέροχο έθιμο ανατρέξτε στο αναλυτικότατο κείμενο της Αλεξίας. μητέρας 6 παιδιών και σύντομα ενός ακόμα θαύματος! 

Χρόνια Πολλά και καλή Σαρακοστή με υγεία, σωματική, πνευματική και ψυχική, πάνω από όλα! 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς

14 σχόλια:

  1. Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή, Γιάννα μου!

    τι όμορφο να ζούμε και να βιώνουμε τα έθιμα αλλά κυρίως την Πίστη μας, μαζί με τα παιδιά μας...

    Να είσαι καλά, με συγκίνησε η αναφορά σου...

    την αγάπη μου,
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αλεξία μου, καλή Σαρακοστή και σε σένα και την υπέροχη, ευλογημένη, πολυμελή οικογένεια σου. Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Νηστεύουμε οικογενειακά.. τα παιδιά (μιμούμενα εμάς) θέλησαν από μικρά να κάνουν το ίδιο κι έχει γίνει πια αγαπημένη συνήθεια όλων μας..
    Κυρά Σαρακοστή όμως δεν έχω φτιάξει ποτέ.. κάθε χρόνο λέω θα φτιάξω και πάντα το αναβάλλω.. ας ελπίσουμε του χρόνου!
    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις Τζίνα μου πόσο χαίρομαι όταν βλέπω οικογένειες να νηστεύουν συμπεριλαμβάνοντας και τα παιδιά τους. Το θαυμάζω και το εκτιμώ απεριόριστα! Προλαβαίνεις ακόμα να την φτιάξεις. έχεις χρόνο μέχρι το άλλο Σάββατο... γιατί να περιμένεις του χρόνου;;; Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πόσο σημαντικοί όλοι οι παράγοντες που ανέφερες...να θέλεις, να μπορείς, να έχεις καλό πνευματικό και να θέλουν και οι γύρω σου.....για να καταφέρεις να νηστέψεις!!
    Εγώ νήστευα από μικρή λόγω της οικογένειας μου, οπότε το να κάνω την Σαρακοστή είναι παιχνιδάκι, το ζήτημα μου είναι το αλάδωτο...εκεί έχουμε δυσκολία. Μόνο μία φορά το κατάφερα όλη αλάδωτη και εγώ στα 22 που γύρισα από φοιτήτρια κ μαγείρευε η μάνα μου. Τώρα που πρέπει να μαγειρέψω εγώ τα αλάδωτα και να τα φάει και ο Δημήτρης...δυσκολάκι...Αν τα καταφέρουμε μόνο την 1η εβδομάδα και την Μ. Εβδομάδα!!
    Άντε λοιπόν Καλή Σαρακοστή! Και να προσπαθήσουμε να νηστέψουμε και σε άλλα εκτός από το φαγητό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου τι κορίτσι υπέροχο είσαι εσύ;; Με την τελευταία σου πρόταση τα είπες όλα... Η νηστεία αφορά όχι μόνο την διατροφή μας... Θέλει εγκράτεια. προσευχή, μετάνοια και γενικότερα προσπάθεια να ελέγχουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Θυμάμαι μια Μεγάλη Παρασκευή που είχα πάει στη γιαγιά μου και όπως πάντα είχε κριθαράκι σούπα αλάδωτη και βραστές πατάτες. Πεινούσα τόσο πολύ, (δεν αντέχω το αλάδωτο όπως και εσύ!), που γέμισα το πιάτο μου. Τότε η γιαγιά μου μου έκανε τη γλυκιά παρατήρηση να βάλω φαγητό σε μικρότερο πιάτο... "Νηστεία σημαίνει εγκράτεια" μου είπε και με έβαλε σε σκέψεις... Καλή Σαρακοστή κουκλίτσα μου όμορφη πάντα με υγεία! <3

      Διαγραφή
  4. Γιάννα μου χαίρομαι πολύ που έφτιαξες την κυρά Σαρακοστή, που όντως ήταν τόσο εύκολη υπόθεση, που το διασκέδασες μα περισσότερο χαίρομαι που θα νηστέψεις φέτος. Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γεωργία μου, και εγώ χαίρομαι για τους ίδιους ακριβώς λόγους! Φιλιά πολλά και καλή Σαρακοστή φυσικά!

      Διαγραφή
  5. Καλή σαρακοστή Γιάννα μου! Τι ωραία που την έκανες την κυρά σου, τέλεια! Το σκέφτομαι κι εγώ να την φτιάξω σήμερα με το γιο μου! Το συγκεκριμένο έθιμο - του ημερολογίου με τη ζύμη - δεν το γνώριζα, φέτος το έμαθα από εσάς! Επίσης, μπράβο σας που θα τηρήσετε την περίοδο της νηστείας έως το Άγιο Πάσχα! Εγώ δεν το έχω προσπαθήσει τόσες πολλές μέρες παρά μόνο τη μεγάλη εβδομάδα...φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή Σαρακοστή Γιάννα μου. Από του χρόνου πρώτα ο Θεός που θα έχει κλείσει το χρόνο του ο γιος μου θα το επιχειρήσω κι εγώ να τη φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή