Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Καλαμάρια γιουβέτσι! (νηστίσιμο φυσικά- φυσικά!)

Εντελώς απρόοπτα σήμερα μοιράζομαι μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή που εμένα τουλάχιστον με εξέπληξε ευχάριστα! 

Γίνεται το γιουβέτσι με καλαμάρια; Κι όμως γίνεται! Την ιδέα την πήρα χθες από την Αργυρώ Μπαρμπαριγου η οποία έφτιαξε στο πρωινό γιουβέτσι με γαρίδες. Η συνταγή ήταν λίγο πολύπλοκη αλλά καταγράφηκε στο πίσω μέρος του μυαλού! Σήμερα που ήθελα κάτι διαφορετικό για να ενθουσιάσω τον Παναγιώτη και είχα ήδη ξεπαγώσει καλαμάρια, είπα γιατί όχι ας το δοκιμάσω.! 

Και πέτυχε! 



Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή- δεν το στόχευα- με ανάγκασε το μαιμουδάκι αφού σήμερα ήταν από τις χειρότερες του μέρες και έτσι στην ουσία πέταξα όλα τα υλικά σε μια γάστρα και τα έψησα για περίπου μισή ώρα στους 200 βαθμούς! Ειλικρινά! Και τελικά βγήκε σε καλό!

Θα χρειαστείτε μόνο: 


  • Καλαμάρια ολόκληρα καθαρισμένα. (πάρτε τα έτοιμα καθαρισμένα- δεν θα πιστέψετε τι βρήκα εγώ σήμερα σε αρκετά από αυτά!!!) 
  • Κριθαράκι χοντρό
  • κανέλα, γαρύφαλλο
  • λάδι, αλάτι πιπέρι
  • Χυμό ντομάτας και πάστα ντομάτας
(ποσότητες ανάλογα με το πόσα πιάτα θέλετε να βγάλετε- εγώ επειδή αυτοσχεδίασα δεν έχω ιδέα πόσο έβαλα- θέλει όμως κάμποσα καλαμάρια για να είναι ακόμα πιο χορταστικό!) 

Ζέστανα το νερό, (δεν το έβρασα), και το ανακάτεψα με τον χυμό ντομάτας, την πάστα, τα μυρωδικά, το λάδι και το αλατοπίπερο. Έπειτα έβαλα και τα καλαμάρια με το κριθαράκι, ανακάτεψα και το έψησα απλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το έβγαλα όταν το κριθάρι ακόμα κρατούσε λίγο και είχε υγρά, διότι αυτό όλο και πίνει και μέχρι να το σερβίρεις θα έχει την επιθυμητή υφή! Αυτό ήταν! Ο Παναγιώτης ξετρελάθηκε, το ίδιο και εγώ παρότι ήμουν καχύποπτη μετά τα ολόκληρα ψάρια που αποκάλυψαν το εσωτερικό κάποιων καλαμαριών...! 

Δοκιμάστε την και πείτε μου την γνώμη σας!! (στις φωτογραφίες είναι το δεύτερο γέμισμα!) 


8 σχόλια:

  1. Θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!!!!!!!!! Ευχαριστούμε για την ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Αργυρώ να ευχαριστείς που με "κούρδισε"! Να την δοκιμάσεις Ευαγγελία μου!

      Διαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για το γιουβέτσι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί να το συνδυάσω με θαλασσινό, αλλά γιατί όχι. Αφού βγήκε ωραίο, τώρα που είναι και νηστεία θα το μαγειρέψουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδόξως ταιριάζει πάρα πολύ Ελευθερία μου!! Να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  3. Είναι χορταστική και θρεπτική, ότι πρέπει για να πάρουμε δυνάμεις. Εγώ είμαι λιγάκι ιδιότροπη βέβαια και δε συμπαθώ καθόλου το κριθαράκι, αλλά έχει και παραλλαγές. Να είσαι καλά Γιάννα μου, καλή συνέχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου εννοείται πως μπορείς να βάλεις χυλοπιτάκι, λαζάνια, καλά εννοείται και μακαρόνια!! Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  4. το δοκιμασα με μυδια που ειχα στη καταψυξη και πετυχε πολυ φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή